Inspiratie

Ideeën voor klimaatacties op school

De Vooruitdaging is een initiatief van Give A Day waar jongeren in contact komen met maatschappelijke uitdagingen en begeleid worden om zelf het verschil te maken. Hieronder vind je enkele projecten die ontstonden in Sint-Niklaas, maar neem zeker ook eens een kijkje op hun Facebook-pagina voor meer inspiratie!

     

'Tien klimaatacties voor scholen' door klimaatexpert Pieter Boussemaere in Klasse

92 innovatieve STEM-projecten in Vlaanderen en Brussel om jongeren klimaatbewust te maken

"Ideas for the Planet” geeft elke jongere, jeugdgroep of school de kans om ideeën uit te wisselen voor een samenleving die goed is voor de mens, het klimaat en de natuur (georganiseerd door het WWF) 

Good Planet barst van voorbeelden hoe jij je steentje bij kan dragen op deze planeet

All be connected staat boordevol inspirerende projecten met jongeren van over de ganse wereld op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Echte impact

Wil je weten hoe je echt impact hebt op het milieu? Hieronder is een overzichtelijke grafiek van wat jouw gedrag betekend, omgezet in CO2 uitstoot. Links zie je wat mensen verwachten dat de grootste impact zou hebben op CO2 uitstoot en rechts zie je de eigenlijke resultaten. Dit gaat echter enkel over uitstoot, wat niet wegneemt dat bijvoorbeeld plastiek zakken nog steeds problematisch is voor de plastiek soep in de zee of zwerfvuil. 

Deze data is gebaseerd op een online ondervraging van 1500 mensen (Duitsland, +18 jarigen). De CO2 data is gebaseerd op cijfers van de German Environment Agency, co2online, Federal Statistical Office en andere bronnen.

Goede websites

Op SO GET INFORMED leer je alles over het klimaat wat jij moet weten. Wat werkt er écht? Komt de opwarming door de mens? Wat zijn de gevolgen voor ons in België? De antwoorden en concrete acties vind je op de website!

_____

Wat is klimaatverandering? Hoe erg is het? Wat zegt de wetenschap? Wat kunnen wij doen? Het zijn vragen die ons allemaal bezighouden. Als je opzoek bent naar een wetenschappelijke benadering van het klimaatprobleem en de cijfers zit je altijd goed bij Climateresponse.

Teksten en boeken

Klimaatcharter
Een korte opeensomming van alle problemen, oplossingen en voorstellen die uit de klimaatsummit voortkwamen.

Klimaleuven
KlimaLeuven (Youth For Climate Leuven), zijn jongeren van Leuven die vechten voor een leefbare toekomst en een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) 
De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG's vormen een actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen.

Roadmap Leuven 2030
De Roadmap van Leuven 2030 is een document waar wordt uitgelegd hoe Leuven de plannen voor een klimaatneutrale stad zal realiseren.

Klimaatmars en de Stad Leuven
De klimaatmars stond aan de basis van dit scholenproject. Hier vind je een tekst die kort de klimaatambities van Stad Leuven uiteenzet

Climate Resistance Handbook
Een handboek dat haarfijn uitlegt hoe activisme werkt en welke stappen jij kan ondernemen voor het klimaat. Met voorwoord door Greta Thunberg zelf!

In het nieuws

Klimaatmars op komst in Leuven: 10 000 leerlingen betogen op 7 februari

Eerste klimaatmarsen van start

Leuven + Klimaatmars = duizenden jongeren op straat

Meer dan 10.000 betogers op klimaatmars in Leuven: “Boodschap is bij sommige politici nog niet aangekomen”

Muziekleerkracht uit St-Pietersinstituut Gent maakt klimaatlied met leerlingenkoor op basis van een melodie uit de serie ' The Hunger Games'. 

Leuven 2030 : Record aantal scholen organiseert klimaatkamping

90 studenten architectuur aan het Sint-Lucas Instituut in Gent werkten mee aan dit stop-motion filmpje over de klimaat- en milieuproblemen en mogelijke oplossingen. 

8 Kempense scholen gaan de uitdaging aan om 30% energie te besparen.

Klimaatvriendelijke school Ter Bank-Egenhoven: wilgenhutten - warmtebesparing - duurzame tetraverpakkingen

'Youth revolution, our climate solution' : voorstel aan de overheid voor bewuste belastingen uitgewerkt door 7 scholieren uit Rotselaar.